Kerékpározási lehetőségek

Békésszentandrásról a Székelykaputól indul a Körös-völgyi kerékpártút, amelyen kisebb megszakítással egészen Kondorosig biztonságosan, a főút forgalmától védve juthatnak el a túrázók. Élményteli kerékpártúrát tehetnek a Hármas-Körös védtöltésén, amely mentén végig természetvédelmi terület húzódik.

Kerékpártúrák

1. Öcsöd felé a településtábla előtt jobbra kanyarodva a Körös gátján végighaladva megnézhetjük a duzzasztógátat. Az út jobb oldalán szépen kialakított ligetet és horgásztavat láthatunk. Ha figyelmesen szemléljük a tájat, észrevehetjük a Kolera-keresztet is, amelyet a járvány áldozatainak emlékére emeltek. A szivattyútelep szép épülete mellett eltekerve a lombok közül olykor kivillan a duzzasztómű épülete, amely 1942. október 15-én kezdte meg működését, és az avatásán Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. A duzzasztó falán megtekinthetjük Lampl Hugó emléktábláját.

a, Ha az immár aszfalt nélküli gáton biciklizünk tovább, a szarvasi kompig jutunk el. A gát „végén” jobbra kanyarodva az Arborétum felé haladhatunk, ahol pihenésképp sétálhatunk egyet a gyűjteményeskertben, vagy sétahajózhatunk a Holt-Körösön. Ismét nyeregbe szállva a 44-es útig, majd azon áthaladva egyenesen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához érünk, ahol megtekinthetjük az Anna-kastélyt és az Anna-ligetet. Innen visszakerekezünk a főútig és balra rákanyarodunk a főúttal párhuzamos kerékpárútra, amely visszavisz bennünket Szentandrásra.

b, Komppal átkelve Mezőtúrra jutunk.

c, Ha a szivattyútelep előtt a gáton balra kanyarodunk elbiciklizhetünk, Öcsödre.

2. Ha a Szentesi úton indulunk, a község határában Közép-Európa legnagyobb kunhalmához, a Gödény-halomhoz érünk. E halom valamikor útjelző, vám-, őr-, temetkezési- és kultikus hely volt. Érdemes elmerengeni a távoli múlt eme monumentális alkotásán.

3. A már említett kerékpárúton könnyen eljutunk Szarvasra, ahol számos kulturális és szórakozási lehetőséget találunk. A Körös mindkét települése csodás vízparttal és stranddal rendelkezik, hűsítő élmény egy kerékpártúra után megmártózni a vízben. Szarvason kajakot vagy csónakot is kölcsönözhetünk, melyekkel alaposabban megismerhetjük a Körös-völgy világát.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a fenti túralehetőségeket, bár ezek nem adnak teljes képet vidékünkről.